Paljon on puhuttu syntyvyydestä

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina jutun, jossa alle 30-vuotiaat naiset kertoivat syitä perheen perustamisen lykkääntymiseen – erityisesti omaan terveyteen liittyvästä näkökulmasta. Eräs haastateltavista totesi kokemuksistaan seuraavasti: “tuntuu, ettei yhteiskunnalla ole laajemmin kiinnostusta edistää naisten terveyttä” ja “minulle on sanottu, että sitä se naisena olo on.” Haastateltava oli hakenut apua hormonaalisiin ongelmiinsa, mutta ei ollut sitä saanut. Väitän, että tässä ollaan osaratkaisun ytimessä.

Historiallisesti on oletettu, että miehillä tehdyt lääketieteelliset tutkimustulokset voidaan yleistää myös naisiin. Naisten puutteellinen edustus tutkimuksessa ja siitä johtuva sukupuolidatan puute ylläpitää lääketieteen sukupuolivinoumaa. Naisten terveysongelmiin myös investoidaan vähemmän suhteessa niiden esiintyvyyteen, jonka vuoksi riskien vähentämisestä ja naisten kehon toiminnasta on suppeammin tietoa. Hoidon saannissa on haasteita ja diagnoosit viivästyvät. Hoitokaan ei ole niin hyvää, mitä se voisi olla.

En usko, että kaikki lapsista haaveilevat aikailevat pyrkimyksissään siksi, että kantavat huolta terveydestään raskauden aikana ja sen jälkeen. Monia se voi kuitenkin huolettaa. Omassa lähipiirissäni on useita kokemuksia vähättelevistä asenteista hormonaalisiin ongelmiin, puhumattakaan siitä, kuinka monesti ratkaisu on vain määrätä yhdistelmäehkäisypillerit, eikä selvittää, mistä hormonaaliset ongelmat johtuvat.

Helsinkiläiset ansaitsevat toimivat ja luotettavat terveydenhuollon palvelut. Helsingin tulee olla edelläkävijä yhdenmukaisten sote-palvelujen tuottajana. Sote-järjestelmän ei tulisi luoda esteitä lapsitoiveen täyttämiselle. Perheellistymisen tueksi tarvitaan totta kai resursseja myös hedelmöityshoitoihin sekä mahdollisuus ei-kaupalliseen sijaissynnytykseen.

Vaikutukset sekä kansantalouteen että naisten omaan talouteen voivat olla merkittäviä, jos terveydenhuollon sukupuolivinouma saadaan korjattua. Lisää tietoa tarvitaan naisspesifisten sairauksien hyvän hoidon kustannusvaikuttavuudesta, hoitoon pääsystä ja palvelujen käytöstä.

Suosittelen kaikille tutustumista Alina-tutkimukseen.